Meggyes rakott kifli:
Hozzávalók:
- 2-3 db megmaradt kifli (lehet száraz is)
- 1 üveg meggybefőtt
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 6 dl tej
- 6 evőkanál cukor
- 1 pohár tejföl
- közepes méretű hőálló tál
Elkészítés:
A kifliket kb. 3 cm-es karikákra daraboljuk, és egymás mellé pakoljuk az edény aljára. 5 dl tejet felteszünk forrni, beleöntjük a pudingport és 4 evőkanál cukrot, majd sűrűre főzzük. A meggyet kimagvaljuk. A kifliket meglocsoljuk 1 dl tejjel és 2 dl meggylével. Rákenjük a kész pudingot, rászórjuk a meggyet, és kb. 200°C-on 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni teljesen, majd 1 pohár tejfölt elkeverünk 2 evőkanál cukorral és rákenjük a rakottasra. Betesszük a hűtőbe és 2 óra múlva fogyaszthatjuk is!
A karácsonyi keksz egy igazi karácsonyi kedvenc, hiszen készítheti közösen a család, finom és szép is. Ezenkívül olyan gyors és egyszerű karácsonyi sütemény, amely egyben többfunkciós is. Használhatjuk karácsonyi dekorációként, a fára is akaszthatjuk, de természetesen édességként is. A hozzávalók egyszerűek, a lényeg a kekszek díszítésében rejlik, amely tippjeinkkel szintén gyerekjáték lesz, ezért ha lehet engedjük, hogy gyerekek is végezzék, élvezni fogják..
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj, kockázva
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 cs. vaníliacukor
1 (bio) citrom héja
1 csipetnyi só
Elkészítés:
A hozzávalókat kézzel összedolgozzuk. Az elkészült tésztát alufóliába csomagolva hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vékonyra kinyújtjuk és formákat szaggatunk belőle. Világosra sütjük.
Keksz formák: ha nincs karácsonyi motívumunk, rajzoljunk elő papírra és ezzel a sablonnal dolgozzunk. Készítsünk csillagot, félholdat, csengőt, fenyőfát, angyalkát….Ha fára kívánjuk akasztani, ne felejtsünk el kis lyukat készíteni a szalagnak (ezt megtehetjük pl. szívószállal).
Kekszek díszítése:ez sem bonyolult. Csak kihűlt kekszeket dekoráljunk!Dolgozhatunk készen kapható többféle ízű tortabevonóval és különböző színű cukormázzal is, vagy olvasztott csokoládéval. A bevonóanyagot felkenhetjük kiskanállal, késsel vagy ha van, ecsettel is. Használjunk bátran egyéb dekorációs anyagokat is, mint pl. színes vagy csokis tortadara, gyöngyök, színes cukrok. Ezeket a mázra szórjuk. Csillogó hatást érünk el, ha a kekszekre a kívánt mintát cukros vízzel felkenjük majd finom kristálycukorral megszórjuk. Száradás után a maradék cukrot rázzuk le. Profi hatást érünk el, ha a minta kontúrját rajzoljuk meg először, majd száradás után a belső részt feltöltjük.
Cukormáz készítése: 1 tojás fehérjét 10 dkg szitált porcukorral simává keverünk. Tehetünk bele élelmiszerfestéket, ezzel tetszőleges színt tudunk elérni. Használhatunk természetes festéket is, pl. céklalé, sárgarépalé, de ilyenkor egy kicsit több cukrot használjunk a folyadék hozzáadása miatt. Ha por alakú festéket használunk, előtte keverjük el egy-két csepp vízzel és utána adjuk a masszához. Egy-két csepp citromlétől a máz még ízletesebb lesz. Az így elkészült mázat sütőpapírból készült kis tölcsérbe (vagy nejlonzacskóba) töltjük, amelyen a csúcsnál egy kis lyukat vágunk.
A fenti mennyiségből 3-4 cm átmérőjű formákat használva kb. 50 darab keksz állítható elő. A karácsonyi kekszek öröm az egész családnak: közös program eredménye, amelyet meg lehet enni, dekorációként gyönyörködni is lehet benne, és mégis gyors és egyszerű karácsonyi sütemény.